Rijdende Rechter, bedankt!!!

In de gevangenis zitten veel jongens vanwege onbetaalde boetes en natuurlijk ga ik terug met hen naar het begin, wat is de reden geweest dat je een boete heb gekregen, want daar is het fout gegaan natuurlijk, maar dan…
Een boete van 300 euro, loopt snel op, en is zomaar 1000 euro.
En iemand die een boete van 300 euro niet kan betalen, kan die van 1000 euro helemaal niet betalen. En dan worden ze in de gevangenis geplaatst.
Het bijzonder is dat we dit ook bij onze jongste zoon meemaakten. Hij sleutelde graag en kreeg zo afgedankte brommers die in onze schuur in alle onderdelen uit elkaar lagen. Maar hij kreeg op een gegeven moment boetes omdat ze niet verzekerd waren. Let wel voor 3 scooters 3 boetes, dus in een keer 900 euro.
Wij vonden dat hij oud en wijs genoeg was om hier zelf met RDW over te bellen en dat deed hij, meerdere keren, maar toen hij meende dat het goed was afgehandeld kwamen er opnieuw drie boetes.
Er werd gezegd:”ja een scooter in de schuur, kan natuurlijk vanaf de weg gefotografeerd worden…” Nou… wij wonen 150 meter van de weg af en in de schuur stonden geen scooters behalve die ene die gebruikt werd en goed verzekerd was.
De boetes waren ondertussen opgelopen tot 3000 euro, daar is hij niet onderuit gekomen.
Toen die boetes kwamen heb ik zelf met Veendam gebeld om een afspraak te maken, maar ik kreeg als antwoord: “Mevrouw, hiervoor hoeft u niet te komen, dit kunt u heel goed via de telefoon afhandelen.”
Maar door vol te houden mochten we komen.
Eenmaal in Veendam en met de papieren bezig, belde de mevrouw om iemand extra aan de ander balie “want dit is een heel ingewikkeld verhaal”, zei ze. “hier ben ik nog wel even mee bezig.” En wij zeiden: “wij gaan hier niet eerder weg dan dat echt alles is afgesloten. De juiste handtekeningen op de juist plekken gezet enz.,  het liefst met foto’s erbij.”

Wij hebben onze zoon geholpen de boetes te betalen, ik wist wat de gevolgen zouden zijn als ze niet betaald werden. Gevangenisstraf, je baan kwijt, of je opleiding onderbroken, een strafblad en minder kans op werk. En een deuk in je identiteit en in de cellen onderwijs in criminaliteit…

Ik weet niet of het tot een mogelijkheid behoort rijdende rechter, maar er was eens een jongen in de gevangenis die vertelde hoe de RECHTER hem schappelijk had behandeld en de geldelijke straf had terug gebracht naar een klein betaalbaar bedrag.

Als nu eens alle rechters de handen ineenslaan.

Het CJIB is echt een heel eigen regiem geworden in Nederland en gek genoeg, op de een of andere manier hebben we haar zelf in leven geroepen en haar die macht gegeven. Maar waarom kunnen we dat niet terug draaien?

Rijdende Rechter bedankt voor uw geweldig pleidooi!!! En ook voor uw boosheid!!!

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/12/rijdende-rechter-gaat-los-op-cjib/